Hier is de complete geschiedenis van de Efteling tot aan 2008:

 

1933

Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn pakken het plan op een sportpark aan te leggen ten zuiden van Kaatsheuvel.


1935

Op 19 mei wordt R.K. Sport- en Wandelpark officieel geopend. Dit park bestaat dan uit een hoofdvoetbalveld, twee oefenvelden en een speelweide.


1936

Naast het sportpark verrijst een speeltuin met onder andere een draaimolen, een hoge glijbaan, een kabelbaan en een echte ponybaan.


1937

De stichtingsakte van stichting Sportpark wordt opgemaakt. Het sportpark beslaat dan 12 hectare.


1949

Tentoonstelling De Schoen ’49 is de aanzet tot de uitbreiding van het sportpark. De poort die voor deze tentoonstelling wordt gebouwd, zal jarenlang dienstdoen als toegang tot het sportpark en de latere Efteling. Voor de uitbreidingsplannen wordt veel grond aangekocht.


1950

R.J.Th. van der Heijden, Peter Reijnders en Anton Pieck richten Stichting Natuurpark de Efteling op. De stichting heeft als doel: ’de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners der gemeente Loon op Zand en de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente, een en ander in katholieke geest.’
Op 25 augustus gaat de eerste spade de grond in voor een grote vijver. Verder worden er in dit jaar paden, parkeervelden, tennisbanen en sportvelden aangelegd. De eerste directeur, drs. H. Peeters Weem, treedt op 1 november 1950 in dienst.


1951

Op 11 mei is de officiële opening van het Theehuis en van de vernieuwde speeltuin met zo’n 16 verschillende speeltoestellen. Er passeren zo’n 50.000 bezoekers de poort.


1952

Op 31 mei wordt het Sprookjesbos geopend. Op de 65 ha. natuur die de Efteling dan omvat, zijn waterpartijen, een speeltuin, tennis- en voetbalvelden en tien sprookjes gerealiseerd. De sprookjes van het eerste uur zijn: het kasteel van Doornroosje, Sneeuwwitje en de zeven Dwergen, de Kikkerkoning, de magische Klok, de Chinese nachtegaal, de sprekende Papegaai, Langnek, de Kabouterhuisjes, de put van Vrouw Holle en de Kleine Boodschap. Anton Pieck tekent de ontwerpen en Peter Reijnders brengt deze technisch tot leven. Er komen 222.941 bezoekers, die 80 cent (€ 0,36) voor een toegangskaartje betalen.


1953

Het Café-Restaurant, het zwembad en de Roei- en Kanovijver worden opengesteld. In het Sprookjesbos trekken de bewoners in het kasteel: Doornroosje, de slapende koks en de schildwacht doen hun intrede. 411.671 bezoekers zien de Rode Schoentjes dit jaar voor het eerst dansen.


1954

Naast het Anton Pieckplein (met een souvenirshop, poppenkast, pomp en poorten) wordt het Kinderspoor met traptreintjes in gebruik genomen.


1955

Hans en Grietje verrijken het Sprookjesbos en de Kip legt haar eerste gouden eieren.


1956

De Stoomcarrousel wordt in gebruik genomen en in de Speeltuin wordt Ezeltje strekje op zijn voetstuk gestald. Het aantal bezoekers is inmiddels opgelopen tot ruim 700.000 per jaar.


1958

De vliegende fakir zweeft op zijn vliegend tapijt van de ene toren naar de andere.


1959

Holle Bolle Gijs, de vriendelijke schrokop, doet zijn intrede. Gijs als papierverslindende attractie krijgt wereldfaam.


1960

Het huisje van de grootmoeder van Roodkapje wordt in het Sprookjesbos gebouwd en uit de betoverde eend komen de eerste verrassingseitjes.


1966

De Indische Waterlelies, een sprookje geschreven door Koningin Fabiola van België, wordt in de Efteling werkelijkheid. Het Waterorgel wordt in een voormalige schuilloods bij de Stoomcarrousel in gebruik genomen.


1969

De eerste stoomtrein met locomotief Aagje rijdt op het ‘Miniatuur Stoomtreintraject no. 1’ door het park.


1971

Bezoekers maken kennis met het Diorama, een driedimensionale ‘Pieckeriaanse’ miniatuurwereld.


1972

De Efteling ontvangt de Pomme d’Or, de eerste grote internationale onderscheiding, voor haar opzet, originaliteit en recreatieve functie. In een vleugel aan de Stoomcarrousel kan het publiek voorstellingen zien in het Victoriaans Theater.


1973

De Wolf en de zeven geitjes worden de nieuwe bewoners van het Sprookjesbos. In Rijsportcentrum ‘Duyksehoef’, een overdekte manege aan de rand van de Efteling, kunnen paardenliefhebbers hun hart ophalen.


1974

Stoomlocomotief Moortje komt Aagje versterken op een verlengde spoorlijn met wissels. Eén van de stopplaatsen is een nieuw station op de St. Nicolaasplaets. In het Kabouterdorp brengt een kabouter in een holle boom zijn muziek ten gehore.


1978

Het Spookslot opent krakend de zware deuren. Het recordaantal bezoekers van 1.449.078 wordt genoteerd en de 25-miljoenste bezoeker vanaf het ontstaan van de Efteling verwelkomd.


1979

De Chinese nachtegaal maakt plaats voor Draak Lichtgeraakt, die met rokende neusgaten de schat bewaakt. De Stoomlocomotieven Aagje en Moortje krijgen er een Neefje bij.

 

1980

Het Kabouterdorp in het Sprookjesbos wordt uitgebreid. Het Sprookjesbos krijgt concurrentie van 24 radiografisch bestuurbare bootjes die op de Vonderplas varen.


1981

Het park wil méér zijn dan Sprookjesbos alleen. De Python, een stalen achtbaan, blijkt vanaf de eerste dag een doorslaand succes. Ook kiezen de veertig bootjes van de Gondoletta het ruime sop en in de nieuwe Game Gallery kunnen bezoekers allerlei spelletjes spelen.


1982

De Halve Maen, een schipschommel van gigantische afmetingen, is een spannende attractie voor de jeugd van acht tot tachtig.


1983

Meer dan 2.000.000 bezoekers in de Efteling (een nieuw record) proberen in de wildwaterbaan attractie Piraña het pak droog te houden.


1984

Carnaval Festival, een poppencreatie van Joop Geesink, biedt de gasten een vrolijke rondrit door de hele wereld. De koggenmolen Polka Marina en de T-Fordjes van d’Oude Tuffer vermaken jong en oud.


1985

De ijselijk snelle Bobbaan wordt aan het aanbod van attracties toegevoegd. Prinses Juliana werpt de eerste munt in de Wensbron.

 

1986

Fata Morgana, de ‘Verboden Stad’, wordt geopend. Deze attractie is gebaseerd op de ‘Sprookjes van 1001 Nacht’. De Russische ruimtevaarttentoonstelling ‘Interkosmos’ geeft bezoekers de mogelijkheid echt maanzand te bekijken.


1987

Meer dan 300.000 tulpenbollen vormen een bloemenzee van 50.000 m2. Bezoekers bekijken de Efteling vanuit de nieuwe Pagode, de vliegende Thaise tempel, vanaf 45 meter hoogte.


1988

De Trollenkoning voorspelt vanaf zijn troon in het Sprookjesbos de toekomst. Monsieur Cannibale laat de bezoeker ronddraaien in zijn kookpotten draaimolen.


1990

Het Volk van Laaf vestigt zich na een onderaardse zwerftocht van miljoenen jaren bovengronds in de Efteling. Zij bouwen er hun eigen dorp waar je met de monorail doorheen rijdt. Het jaarthema Rusland is tot in details uitgewerkt.


1991

De Pegasus, een houten achtbaan met een nostalgisch karakter, sluit aan op het jaarthema voor 1991: The Fifties. In juli en augustus vormt het Groot Efteling Zomercircus een aparte attractie. De Efteling ontvangt haar 50-miljoenste bezoeker sinds 1952.


1992

De Efteling bestaat 40 jaar en viert dat met een tentoonstelling en een expositie over Anton Pieck. Ook vindt de officiële opening van het Efteling Hotel Kaatsheuvel plaats. In de zomer biedt het park de Zomer IJsshow; een tijdelijke kunstijsbaan van 300 m². Het park ontvangt de Applause Award.


1993

De attractie Droomvlucht, een ‘zweefvlucht door de wereld van dromen en sprookjes’, laat menig bezoeker kennismaken met Koning Oberon en zijn betoverende Elfjes.


1994

In ‘Showtime met Pardoes’ beleeft de kleine Efteling-tovernar sprankelende avonturen. De populaire Vlaamse kinderhelden ‘Samson & Gert’ treden op in de Efteling.

 

1995

De achttien holes van het Efteling Golfpark en het karakteristieke Clubhuis worden officieel geopend. Voor de jongste bezoekers krijgt het park het Kleuterhof en het Avonturen Doolhof. Samson & Gert treden opnieuw op in het Zomertheater. De 100ste geboortedag van Anton Pieck resulteert in de eerste sprookjeswedstrijd onder basisscholen in Nederland en Vlaanderen; de Efteling Anton Pieck Prijs.


1996

De Efteling neemt het ‘Huis van de Vijf Zintuigen’, een spectaculair nieuw entreegebouw, in gebruik. Ook wordt Villa Volta geopend. In Theater de Efteling staat een betoverende, eigen productie op de planken: de Sprookjesshow. Samson & Gert treden weer op in het Sprookjesboom Theater. Voor de eerste maal in de Efteling: de Zeven Mijls Zomer: in juli en augustus is het park geopend van 10.00 tot 22.00 uur. De 60-miljoenste bezoeker sinds 1952 wordt dit jaar feestelijk ontvangen.


1997

De Eteling viert haar 45e verjaardag onder de noemer ‘Dé Traktatie van het Jaar’! Naast speciale maandtraktaties, worden bezoekers getrakteerd op extra lange openingstijden en veel live entertainment, zoals de Sprookjesshow, Samson & Gert en het amusementsdiner familie Vermeer. De 65-miljoenste bezoeker wordt ontvangen.


1998

De attractie Vogel Rok wordt geopend. Het Sprookjesbos wordt uitgebreid met de Reus & Klein Duimpje en Repelsteeltje. Er is een spiksplinternieuwe Sprookjesshow in Theater de Efteling. Tijdens de Zeven Mijls Zomer is de Efteling weer extra lang geopend: tot 21.00 uur.


1999

De Efteling is dit jaar ‘de Schatkamer van de Sprookjes’. In het Sprookjesbos krijgen het paleis van de keizer uit de Chinese nachtegaal, de herberg uit Tafeltje dek je, ezeltje strekje en knuppel uit de zak en het kasteel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje een plaatsje. De Stoomtrein rijdt langs een nieuw station. Er wordt een start gemaakt met de verdeling van het park in vier rijken: het Marerijk, het Reizenrijk, het Ruigrijk en het Anderrijk. De Winter Efteling vindt voor het eerst plaats.


2000

Dit jaar geldt het jaarthema ‘De Mooiste Momenten beleef je wéér in de Efteling’. De Pardoes Promenade en Efteling Brink worden geopend. De traptreintjes van het Kinderspoor worden in ere hersteld. Behalve Efteling-gastheer Pardoes, begroet nu ook zijn vriendinnetje Pardijntje de bezoekers in levenden lijve. De tweede Winter Efteling overtreft het succes van de eerste editie: 263.000 gasten bezoeken het park in winterse sferen.

 

2001

Sterren stralen in de Efteling als nooit tevoren! Entertainment speelt dit jaar de hoofdrol. Sterren uit de bekroonde Sprookjesshow stralen dagelijks in Theater de Efteling. Nieuw dit seizoen zijn de internationale sterren in de spectaculaire ‘Efteling on Ice’- show die het hele seizoen wordt opgevoerd. De Efteling ontvangt voor deze productie een tweede Big E-award. In de loop van het jaar krijgt de beeldschone Raponsje een plekje in het Sprookjesbos. De derde Winter Efteling wordt door 270.000 bezoekers bezocht.


2002

De Efteling bestaat 50 jaar en viert dit met de attractie PandaDroom die i.s.m. het Wereld Natuur Fonds tot stand is gekomen én het nieuwe Theater de Efteling, waarin de Wonderlijke Efteling Show met magiër Hans Klok op de planken staat. Andere activiteiten: een jubileumtentoonstelling, een documentaire en het boek ‘Efteling, Kroniek van een Sprookje’ waarin de 50-jarige historie van de Efteling wordt verteld. PTT Post geeft een serie Efteling-postzegels uit en de Efteling Anton Pieck Prijs wordt weer georganiseerd.


2003

Het Efteling-seizoen ademt de sfeer van de vier jaargetijden. Zoals het Zandsculpturenfestival Sprookjesstrand. Verder worden het vernieuwde Anton Pieckplein en de foyer en theaterrestaurant van Theater de Efteling geopend. Er is een vernieuwde Wonderlijke Efteling Show, met magiër Christian Farla. De show wordt beloond met de derde Big E Award. De winter is voorbehouden aan de lustrumviering van de Winter Efteling. Tot slot slaat de Efteling een nieuwe weg in: de avondvullende familiemusical Doornroosje staat op de planken van Theater de Efteling.


2004

De Ganzenfanfare en een sprookjesachtige eenhoorn krijgen een plaatsje in het park. Het nieuwe Efteling Museum wordt geopend. In Theater de Efteling treedt magiër Christian Farla op in de Wonderlijke Efteling Show. In het Sprookjesboom Theater in het Sprookjesbos wordt 'het Sprookjesfeest' opgevoerd. Tijdens de Efteling Zeven Mijls Zomer zijn er weer zeven zomeravonden. De Efteling DroomDagen worden geïntroduceerd. Het Efteling Hotel krijgt twee nieuwe themasuites en er kan worden getrouwd. Ook wordt de nieuwe Efteling-internetsite gelanceerd. Ook staat er in de avonduren een nieuwe musical op de planken van het theater. Tijdens de Winter Efteling is het 25e sprookje in het Sprookjesbos te bewonderen: het Meisje met de Zwavelstokjes.


2005

De 200ste geboortedag van Hans Christian Andersen wordt wereldwijd gevierd. In de Efteling staat de Deense sprookjesschrijver dit jaar centraal. In het Efteling Museum is een expositie over de Efteling-sprookjes van Andersen gevestigd en het Efteling Hotel opent een suite die gewijd is aan de beroemde Deen. De Efteling organiseert weer de Efteling Anton Pieck Prijs en de Efteling Sprookjesshow staat dagelijks op de planken van Theater de Efteling.


2006

De nieuwe tentoonstelling ´25 jaar snelle attracties in het park´ wordt in het Efteling Museum goed bezocht. Ezeltje strekje viert zijn vijftigste verjaardag. De animatieserie ´Sprookjesboom´ wordt uitgezonden op de Nederlandse en Belgische televisie. Het Efteling Hotel opent haar 19e themasuite: De Vliegende Hollander Suite. De musical TiTaTovenaar in Theater de Efteling, wordt in november opgevolgd door de bijzonder succesvolle musical Annie.


2007

De spectaculaire nieuwe attractie De Vliegende Hollander wordt geopend. De Efteling bestaat 55 jaar. Zo staat er een nieuwe parkshow, ‘TiTaTovenaar -Tika is jarig’, op de planken van Theater de Efteling, wordt op 7-7-‘07 de Dag van het Sprookje gevierd en geeft het Efteling Museum een prachtig beeld van het entertainment door de jaren heen. Tijdens de zomermaanden is er de vertrouwde Efteling Zeven Mijls Zomer met extra veel entertainment, sfeervolle zomeravonden én verlengde openingstijden. In 2007 viert het Efteling Hotel haar 15e verjaardag.

 

2008

De 50e verjaardag van de Fakir wordt gevierd. De jarige Fakir wordt extra in de bloemetjes gezet met een eigen Efteling Tulp, die her en der in het park te zien is. Eveneens in het voorjaar ontvangt het Efteling Hotel haar miljoenste bezoeker en wordt Bart de Boer de nieuwe directievoorzitter. Op 21 juli lanceert de Efteling haar eigen radiostation, Efteling Radio. In september vinden de eerste opnames plaats van de nieuwe tv-serie TiTaTovenaar, wordt de eerste steen gelegd van Efteling Bosrijk en gaat The Sound of Music in première in Theater de Efteling. In het najaar start de eerste rondreizende theatervoorstelling van Sprookjesboom. In december gaat de tiende editie van de Winter Efteling van start.